varför utomhus?

Sov bättre utomhus

I en ny studie som publicerats i Current Biology visar Dr. Kenneth Wright, fysiolog vid University of Colorado, att vi sover bättre utomhus.

2017-02-15

Forskningsstudien pekar på att artificiellt ljus stör våra naturliga sömncykler på ett ohälsosamt sätt och exponering för sådant ljus håller oss vakna längre och gör vår sömn mindre reparativ.

Tidigare studier har påvisat att dålig sömn är förknippat med sämre kognitiv prestanda och ger negativa effekter som till exempel humörsvängningar, dagtrötthet, sämre prestationer på arbetsplatsen, i skolan eller i trafiken och i värsta fall leder till missbruk, diabetes och fetma.

Dr. Wright och hans forskarkollegor lät grupper av människor bo i tält i vildmarken under kortare och längre tid för att därefter jämföra försökspersonernas sömncykler med de sömncykler de har i vardagslivet.

Studien visade att oavsett om försökspersonerna stannade utomhus en helg eller en hel vecka anpassade deras kroppar snabbt enligt den biologiska natten, som ligger nära solens ned- och uppgång, vilket enligt studien gav försökspersonerna längre och bättre sömn.

Dr. Wrights studie visade att också att Melatoninet, vilket gör oss sömniga, ökade när solen gick ner men försvann snabbt när försökspersonerna vaknade till skillnad från när vi sover i hemmets artificiella ljusmiljö då våra melatoninnivåer är relativt höga långt efter att vi vaknar. Detta förklarar varför vi ofta är lite snurriga och irriterade på morgonen.

Läs studien i sin helhet här.

Ska vi fika eller ta en promenad?

Det kan kännas ensamt att vara ledare. En kopp kaffe, en promenad och någon att prata med kan vara en start.