Seriös äventyrs- och träningsklocka
Suunto Spartan Ultra är en av de senaste klockorna för seriösa äventyrare och idrottare.
Suunto Spartan Ultra är en av de senaste klockorna för seriösa äventyrare och idrottare. Klockan har ett kraftfullt batteri och en stor pekskärm med Safirglas. Den sitter bra på armen oavsett vad du gör med den.
Klockan är 50 mm diameter, är 17 mm tjock och väger 73 gram. Pekskärmen har en upplösning på 320 x 300 pixlar. Trots sin relativa storlek är klockan väldigt bekväm på armen med sitt silikonarmband. Kvalitetsproblemen från tidigare generationers armband är helt borta. Formen, som saknar utstickande GPS antenn, är smidig och fungerar även under en tröja eller skjorta.
Spartan Ultra har pekskärm men också tre stora knappar på höger sida. Du väcker klockan från vila genom att trycka på mittknappen först. När du väl har tryckt på knappen kan du använda antingen den övre och nedre knappen eller pekskärmen för att bläddra i menyerna som är lätta att hitta i. Att behöva väcka klockan kändes initialt lite konstigt men fördelen är att du inte kommer åt några funktioner av misstag.
Spartan Ultra är vattentålig till 100 meter och kan arbeta i temperaturer mellan -20 och +60 grader. Klockan har en barometrisk höjdmätare, en elektronisk kompass och flera navigeringsfunktioner.
Spartan Ultra har speciella och multipla menyer för mer än 80 sporter och jag har hittills använt den mest till terränglöpning, vandring, skidåkning och cykling.
Klockan har tre separata GPS-inställningar. Den första ansluter en gång i sekunden med full effekt, en annan ansluter en gång i sekunden med låg effekt och den sista ansluter en gång per minut och då med full effekt. Den sistnämnda inställningen är tänkt för de som inte behöver så hög exakthet och vill spara på batteriet. Uppkopplingen mot satelliterna är i princip omedelbar.
Under en aktivitet kan du pausa klockan och/eller växla mellan olika skärmar inklusive de som visar en karta eller kompassen. Du kan också ställa in klockan så du får en signal och en vibration vid vissa intervall. Skärmen är lätt att läsa även under ljusa förhållanden. När turen eller träningspasset är slut visar klockan grundläggande data som till exempel distans, tid, takt, upp och nerstigning och träningseffekt. I Movescount kan du få ytterligare nästan galet mycket statistik.
Spartan Ultra har fortfarande ett bröstband med bluetooth för att mäta pulsen. Den enklare, men nyare modellen Spartan Ultra Sport, har detta inbyggt i klockan.
För loggning och djupare analys av din träning eller dina turer ansluter du klockan till Movescount.com som har ett bra och enkelt gränssnitt. Det finns även en app för detta (Android/Iphone) men denna har, snällt sagt, fortfarande en stor utvecklingspotential.
Du kan också använda Movescountappen så att Spartan Ultra tar emot samma meddelanden som du får på din mobiltelefon.
Klockan laddas upp första gången på cirka två och en halv timme. Det kan verka vara lång tid men du behöver inte göra det ofta. Suunto anger att batteriet varar ungefär två veckor i normalläge, 18 timmar med GPS påslagen på full effekt och 26 timmar med GPS i strömsparande läge. Laddsladden är magnetisk och snäppar lätt på plats på klockans baksida.
Sammanfattning Suunto Spartan Ultra är en snygg, tålig och bra klocka för seriösa äventyrare och idrottare. Pekskärmen i färg med sina grafer gör den lätt att använda och läsa även om det kräver ett visst intresse att till fullo utnyttja alla funktioner och inställningar.
Som vanligt erbjuder Suunto ett köp och serviceupplevelse i yppersta världsklass.